Valóságos mesék

Valószerűség és fikció.

Az írók gyakran próbálják meg úgy mutatni be a kitalált történeteiket, mintha azok a valóságban is megtörténtek volna. Ehhez számtalan eszköz áll a rendelkezésükre, például valóságos helyszínek között ábrázolják a fiktív eseményeket, vagy (például történelmi regények esetében) valóban létező történelmi személyiségek köré építik fel a kitalált világot, konkrét dátumokkal erősítve azt a látszatot, hogy a mese tulajdonképpen megtörtént valóság. Kármán József ennél is tovább megy, a naplóregénye elejéhez három előszót is csatol, melyekkel a hitelesség látszatát próbálja kelteni az olvasóban.

Te hogyan hitetnéd el egy meséről, hogy valóság? Képzeld el, hogy Piroska és a farkas meséjét szeretnéd elhitetni az olvasókkal, ezért egyes szám első személyben fogod majd megírni Piroska meséjét. Ne aggódj, nem kell naplóregényt írnod, elég, ha ezt elképzeled.

A feladat: írj két előszót Piroska naplóregényéhez. Az egyik legyen egy “szerkesztői előszó”, amelyben a szerkesztő hangján szólalsz meg, a másik pedig egy tetszőleges szereplő (például a nagymama) hangján megfogalmazott szöveg. A két “előszót” új bekezdéssel, csillaggal válaszd el egymástól.

Határidő: március 13. kedd este

Reklámok

Valóságos mesék” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Csillag
  Kedves olvasók!
  Egy napon elgondolkoztam azon, hogy mit tudnák tenni azért , hogy az embereket szorakoztassam. Rájöttem, hogy minden ember szereti az érdekes naplókat ezért eldöndöttem, hogy megjelenítem Pir naplóját ebben a napilapban. Fontos, hogy az emberek megismerjék a lány személyíségét, mert egyedi és tanulságos az ő napjai.Minden nap olyan dolog történt vele ami egy átlagosemberrel ritkán esik meg.

  Amikor egy nap takarítottam Piroska szóbájában és láttam, hogy a szekrényének ajtói ki vannak nyítva, odamentem és be akartam zárni. Mikor a kezemet rátettem az ajtóra megpillantottam egy dobozból kilogó, piros borítojú füzetet. Azt gondoltam, hogy inkább nem nyítom ki, mert személyes de eldöntöttem hogy mégis kinyítom, mert megölt a kiváncsiság. Amikor beleolvastam tátott szájjal maradtam, ez bizony Piroska naplója.Egy pillanatra megálltam mert mégis csak az ővé és nem kéne elolvasnom de ez a gondolat nem állitott meg. Miközben olvastam hallottam hogy a bejárati ajtó nyítodik .Megfogtam a füzetet és gyorsan eldugtam a kötényem alá. Szerencsére Piroska nem kereste a naplóját. Én felöltöztem és elvittem a piors füzetet a Csillag szerkeztőségébe ahol elmondtam, hogy ez a lányom naplója és szeretném, hogy megjelenjen ebben a napilapban. Nagyon érdekes és tanulságos a lányom naplója ajánlom minden vele egyidős fiatalnak és nem csak nekik hanem öregebbeknek is.

 2. Nagyon szeretném ha a kislányom naploját megjelenitenék a “Kis Huncut” lapban, mivel nekem nagyon fontos és szeretnem ha mind annyiotok megtudnátok Piroska egy napos élmenyét amit nem gondoltam volna, hogy lapra fogja leirni, mivel ő nem ilyen szemely és épp ezért a dologért ugy gondolom, hogy itt lenne a legmegfelelőbb hely, hogy őt támogassuk.Igazság szerint vénetlenül találtam meg az ágy alatt és csodálkoztam, hogy ő a füzeteit ott tartja mivel ő egy takaritás függő és soha nem találtam rendetlenséget a szobájában, de mikor elolvastam, hogy mit is tartalmaz a füzet meglepődtem és egy részt büszke is voltam rá.

 3. Piroska édesanyjának előszava
  Elhatároztam, hogy a lányom, Piroska naplóját beküldöm a Mai világ szerkesztőségébe. A naplót olvasva rengeteg dolgot tudtam meg a lányomról, az érzelmeiről és a mai fiatalságról. Ez a napló segít megérteni gyorsan fejlődő világunkat az idősebbeknek, de még az elveszett fiataloknak is.

  A szerkesztő előszava
  Úgy gondoltam itt az ideje, hogy ne csak átfogóan a világ gondjairól legyen szó ujságomban, hanem az egyszerű emberek érzéseire is hangsúlyt kell fektetnünk. Piroska naplója viccesen, egyszerűen mutatja be egy lány mindennapi életét, annak nehézségeit. Fontosnak tartom, hogy az olvasók azonosulni tudjanak Piroskával, közel érezzék magukhoz a történetet, s ezzel együtt a Mai világot is.

 4. Kedves olvasóim, örömmel jelentem be, hogy egy pár nappal ezelőtt kaptunk egy naplót, melyet az egyik olvasó beküldött az újság szerkesztőségéhez. Meglepett, hogy egy naplót kaptunk és gyorsan nekiláttam elolvasni. Érdekfeszítőnek találtam és arra jutottam, hogy ezt a naplót, melyben Piroska története, kalandjai, érzései vannak leírva megosszam veletek, hogy ne csak a világ nagy eseményeiről, híreiről olvassatok, hanem egy közönséges lány érzéseit és történetét is ismerjétek meg. Nem csak a nagy dolgokkal kell foglalkozni, hanem az ember érzéseinek a szépségeire is ugyanúgy oda kell figyelni.
  Sok keresgélés után, megtaláltam Piroska naplóját és úgy gondolom, hogy beküldöm a helyi újság szerkesztőségébe, a Mindenlátóba, melynek hatalmas olvasótábora van, így sokan elolvassák az unokám történetét, naplóbejegyzéseit és így megtudják, hogy milyen viszontagságokon ment keresztül az és drága unokám, Piroska. Én fontosnak tartom, hogy az újság közölje Piroska naplóját, mert így megismerik egy idevalósi lány érzéseit, gondolatait és nem csak arról olvasnak majd, hogy mik történnek a nagyvilágban, hanem a körülöttük élő fiatalok életéről is megtudnak dolgokat.

 5. Hírdet az erdő

  Tisztelt olvasó, örülök, hogy ennek az újságnak a lapjait forgatod. E pár sor után valami igazán újat olvashatsz, s betekinthetsz Piroska életébe, hogy lásd, mások életébe is sok hihetetlen dolog történik akár csak a tiedben. Ne rémisszen meg az, ha rossz dolgok hálójába akadsz, hanem törekedj a gondok fonalait eltépni, s felszabadulni szorításuk alól, mert a vége minden történetnek jó. Lásd, hogy Piroska is a kimászik a gondok közül, s minden rendbe jön. Legyen mindig veled a remény, melyet ebből a naplóból merítesz.
  *
  Mint az idősek, én is régi emlékek között nosztalgiáztam, mikor megtaláltam unokám naplóját. Újraolvasva a történteket, nagyon sok erőt merítettem belőlük. Bele se merek gondolni abba,hogy mennyi rettenetes dolgot élt át Piroska és máris borzongani kezdek, de ennek ellenére mégis jól alakultak végül a dolgok. Úgy gondoltam,hogy talán másokat is megihlethet ez, ezért melegen ajánlom, hogy olvassanak bele az iratokba.

A Te gondolatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s