Levél Fanninak

Nemrég olvastátok Kármán József regényét, a Fanni hagyományait. A mű főszereplője egy (veletek nagyjából egyidős) lány, aki az őt körülvevő világ sivársága és a megoldhatatlannak tűnő gondok elől a saját vágyai közé menekül. Gazdag érzelemvilága ellenére a beteljesületlen szerelem és a csalódás, végül pedig a halál vár rá.

Te mit tennél, ha azt látnád, hogy egy számodra kedves ember napról napra sorvad, emészti őt a reménytelen szerelem?

Próbáljunk tenni valamit, segítsünk neki, ha tudunk. Vagy csak egyszerűen legyünk mellette ezekben a nehéz pillanatokban.

A feladat: lépj be Fanni világába, írj neki levelet. Mit mondanál neki, milyen tanácsokkal látnád el őt?  A levélben utalj a regény helyszíneire, szereplőire.

Határidő: március 6., kedd este.

 

Reklámok

Levél Fanninak” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Fanni,
  Nagyon sajnálom, hogy ilyen nehéz időszakon kell átmenj. Ne foglalkozz a neked rosszat akaró emberekkel. Csak magadra vigyázz. Gondolj arra, hogy T-ai Józsi téged nagyon szeret.
  Az ember azért él, hogy szeressen és célokat elérjen , álmait valóra váltsa.Minden ember életében vannak nehéz pillanatok amikor azt gondolja az emeber, hogy csak hiába él és nincs értelme. De ez nem így van. Egyetlen ember élete se tökéletes míg nem teszi ő maga tökéletessé .Legyél nagyon erős.
  Mikor a veteményeskert lúgasába töltöd az időd gondold át az életet , hogy milyen csodálatos. Senki se született hiába mindenki valamiért, valakinek született. Legyél pozítiv és lásd mindnebe a jót, ne a rosszat. Mindenkihez menj oda és szóllísd meg, kívánj neki jó napot hisz ez által neki is jó napja lesz és neked is. Ha elkóldenek akkor ne fuss el, maradj ott és öleld át, tudasd vele, hogy szereted és számíthat rád. Nem azért élünk, hogy haragot tartsunk, mert nincs semmi értelme.
  Nagy fájdalom az ha egy ember elveszíti azt akit a világon a legjobban szeretett. De ne felejsd el, hogy édesanyád ott van fent az angyalok közt és onnan néz le rád. Ezért cselekedj úgy, hogy édesanyád büszke lehessen rád. Mikor nehéz pillanataidban szenvedsz gondolj rá és az ő melegítő ölelésére, hogy erőt meríthess.
  Ha bármire szükséged van én mindig itt leszek melletted és átölellek. Ne feledd el, hogy rám bármikor számíthatsz. Ne hadd, hogy bárki tönkre tegye az életed!
  Sok szeretettel,
  Mustármag.

 2. Kedves Fanni!
  Elöszőr szeretném , hogy tudd nagyon szép naplót irtál szerettem olvasni.Legtöbbje arról szól ,hogy mennyire nem szeret téged senki ,de ez szerintem nem igy van.Ezek után jött a szerelem ,hogy mennyire nem tudsz nélküle élni….de ha most belenéznék egy 16 éves naplójába szerintem nem olvasnék másról esetleg más szavakkal írná le.Te egy nagyon ügyes ,okos lány vagy.Talpraesett ,értelmes csak hagytad hogy más vezessen ezért nem ugy mentek a dolgok ahogy szeretted volna.
  Mindig légy önmagad és ne halgasd meg mások rosszindulatú megjegyzéseit. Ne felejtsd el mi mindig is szeretni fogunk és felbézünk rád!
  Sok-sok szeretettel
  Csili

 3. Kedves Fanni!

  Észrevettem rajtad valamit, amiről reméltem, hogy nem létezik. Nem csak egyszerűen kedvetlen vagy, mint egy nehéz hét után, hanem egy sokkal erőteljesebb érzés bánt.
  Nem gondoltam volna, hogy egy fiú – inkább annak hiánya – ennyire tönkre tud tenni. Alig állsz a lábadon és az arcodnak nincs már színe. Egy ember hiánya fizikai rosszullétet okozott neked. Ezt nem engedheted tovább. Gondolj bele. Annyi ember van ezen a bolygón. Értem, fájdalmas ez a hiány,de mindig is fog változni a környezeted, tehát a téged körülvevő emberek is kicserélődnek. És ez nem egy rossz dolog. Erre szükség van és ez képes megerősíteni. Ha arra vársz, hogy majd a túlsó életében együtt leszel vele, nem áltattlak, nincs erre nagy esély. Ha így gondolkodsz, rájöhetsz, hogy egy ember nem is számít annyira. Emellett ne engedd, hogy a családod elnyomjon és megfolytsa lelkedet.
  Ha bármikor ki szeretnéd beszélni, ami nyomaszt, nyugodtan írj. Várom a válaszod.
  Szeretettel, Kapor

 4. Kedves Fanni!

  Mivel hallottam és láttam életed történeteit, segíteni szeretnék neked és tanácsokat adni. Először a barátnődre térnék ki mivel ő volt az első személy aki megváltoztatta életed menetét. A szobájában töltött éjszakák, a gyerekeivel töltött mindennapok, a bálon töltött órák a legjobbak voltak és ezért büszke kéne lenned, hogy ilyen csodálatos barátnőd van. Ne szomorkodj, hogy most nem megy jól valami, mert jobbulni fog. Másodszor T-ai; el hiszem, hogy nagyon jól voltatok ketten és nagyon hiányolod, úgy érzed az életnek vége van, de ő azért ment katonaságba, hogy mikor háború lesz akkor megvédhesse hazáját és téged. Ez a férfiaknál kötelező volt. Még fiatal vagy és még sok boldogságban lesz részed, de boldogtalanságban is, mert az élet ilyen, tele meglepetésekkel. Édesanyád pedig védni próbált téged a szomorúságtól és a gonosz emberekől, Nem kell féli semmitől és ésszel kell átgondolni mindent. Meglátod, hogy minden helyre áll vagy akár egy új kezdet is jöhet. Remélem segítettem az állapotodon!

  Szeretettel,
  “Rozmaring”

 5. Kedves Fanni!
  Első sorban gratulálni szeretnék a naplóírásodhoz nagyon ügyes és tehetséges lány vagy. Nagyon sajnálom azokat a dolgokat amiket átéltél,nem érdemelted meg azokat a rossz helyzeteket.
  A naplóbejegyzéseid viszont látszanak,belélted magadat és annak ellenére ,hogy sok rossz bejegyzés is volt a helyzeted miatt ,voltak olyan pillanatok amik szebbe tették az egész naplót.
  T-ai Jozseffel a kapcsolatod, amikor találkoztál L-né barátnöddel és végre barátokat szereztél. Nagyon ügyesen megfogalmaztad a gondolataidat és azt amit éreztél.
  Végül de nem utolsó sorban kívánok neked minden jót és remélem jobbra fordulnak a dolgok.
  Sok-sok szeretettel Kardamom

 6. Kedves Fanni

  Megdöbbenve értesültem életed ily fordulatáról, s ebben a percben az bánt legjobban, hogy nem lehetek melletted, nem foghatom kezed.
  De az élet már csak ilyen, sajnálatos módon elsodort egymás közeléből. Emlékszel amikor elrejtőztünk a kerti lugasban és összeölelkezve megbeszéltük, megígértük , hogy soha el nem hagyjuk egymást? Én azt szeretném, hogy élj abban a tudatban, hogy szeretve vagy, lélekben mindig veled leszek. Akkor, ha mások vakok és süketek és érzéketlenek. Néha olyan helyről jön a szeretetet, ahonnan nem is várod. És nagyon jólesik. Mert őszinte. És erős. Nem hagy elveszni. Te ezt megtapasztaltad, mert ilyen volt a báró L. özvegyéhez fűződő barátságod is nemde?
  Azért, mert édesapád eltiltott Józsitól, ne szomorkodj, mert bár nem védhetjük meg magunkat attól, hogy életünk során érzelmileg sérüljünk, attól mindenképpen megmenekülhetünk, hogy a veszteség foglyai legyünk, ha valami csodálatosat alkotunk belőle. Összetört szíved ilyen lehetőségeket nyújt számodra. Amikor útvesztővé elé érsz, a kezdeti félelmek nyomában új útak és kijáratok jelennek meg. Olyanok, amelyek addig teljesen érdektelenek voltak. Ezért hinned kell magadban Fanni, és abban hogy az élet jó. Még akkor is, ha nem érzed és nincs rá bizonyítékod, dönts és cselekedj úgy, mintha elhinnéd azt, hogy az élet támogatja gyógyulásodat és a végső sikeredet.
  Ne feledd, hogy reám mindig számíthatsz és hogy az egyik legfontosabb lecke az életben, megtanulni veszíteni, azután talpra állni és továbblépni. Most elbúcsúzom drága Fannim, sok-sok öleléssel és puszival, na meg Áprily Lajos vigasztaló szavaival:”Ne félj, az óra meg nem áll./
  Reggel felé elszáll a láz is,/reggelre enyhülés fogad,/forrásvizes, hűvös oázis.”

 7. Kedves Fanni!
  Mindenkinek volt már nehéz ideje az életben,köztük neked is és mindenki különös módon oldótta meg őket,tehát azért írom ezt a levelet,hogy pár jó tanáccsal lesselek el.Első sorban ha a szerelmed,vagyis T-ai elment,akkor hagyd,hogy menjen,mert ha igazán szereted,elengeded.Másodszor pedig ne szégyeld magad segítséget kérni,mert így oldasz meg a legkönnyebben egy problémát,bármilyen is legyen az,lehet az szerelmi bánkódás vagy sérülési fájdalmak,akármi,csak légy bátor és ne add meg magad a halálnak,mert az élet szép és hosszú,nem kell eltávozz ilyen fiatalon.

 8. Kedves Fanni
  Fájdalom nézni, hogy mész tönkre napról napra. T-ai elment és azóta egy levelet sem küldött neked, ez számomra roppant érthetetlen. Szerelemre vágytál mindig s most ez öl meg téged lassan lassan. Szerelmed elment, de nem szabad hagynod, hogy ez vigyen a halálba. Ha azt hiszed csak a szerelem tehet boldoggá, tévedsz. Ez a leggyönyörűbb dolog a Földön, ezt nem tagadom. De nem az egyedüli örömforrás.
  Élned kell újra Fanni, élned jobban mint valaha. Menj ki a szabadba és fedezd fel a Földnek ezernyi titkát, csodáját, hisz annyi meglepetést tartogat még számodra. Probálj minden pillanatot úgy élni, hogy sose bánd meg. Ne hagyd, hogy bárki boldogtalanná tegyen, hisz egyszer élsz és ezt az egy életet nem azért kaptad, hogy eldobd magadtól. Ha úgy érzed te nem lehetsz többé boldog, akkor tégy másokat boldoggá s talán majd a szerelem is újra rádtalál.
  Szeretettel …………

Hozzászólások lezárva.